Waarom Mike van Wijngaard de Jongens kiest voor groen en natuurherstel – en jij dat ook zou moeten overwegen

Voor Mike Jonker, coördinator van Futureproof Groen, speelt natuur een grote rol in zijn leven. Hij is zich erg bewust van de invloed van de landbouwsector op ons klimaat en de biodiversiteit, en is daarom vastberaden om zich in te zetten om dit te verbeteren. Samen met vrienden heeft hij zijn eigen wijngaard waarbij ze op biologische en regeneratieve wijze werken en zo óók nog eens zorgen voor meer biodiversiteit. In deze blog vertelt Mike over zijn relatie met de natuur. En waarom jij óók voor groen zou moeten kiezen.

“Natuur betekent veel voor mij. Ik ben er graag voor een wandeling of een mountainbike-sessie. Ik word blij van de kleuren, de dingen die er groeien en het leven dat het creëert. Ik ben ervan overtuigd dat we de verbinding met de natuur in de laatste eeuw een beetje kwijt zijn geraakt. Natuur is geen decor, geen plek waar je alleen even ‘ontsnapt’ uit de drukte. Het is het fundament van alles wat we doen.”

"Regeneratieve landbouw laat zien dat economische winst en ecologisch herstel niet tegenover elkaar staan, maar juist hand in hand kunnen gaan"

Van grond tot mond

“Ik heb met mijn achtergrond in hospitality altijd al dicht bij de bron gezeten. Het mooiste aan mijn werk vond ik altijd dat ik mensen mee kon nemen in de verhalen die gerechten en dranken kunnen vertellen. Waar het vandaan komt, wie de boeren zijn, op welk terroir het verbouwd is en welke bereidingen er zijn toegepast. Het geeft me energie om mensen iets nieuws te leren en de verwondering van de gezichten af te lezen wanneer ze horen welke reis is afgelegd van grond tot mond. Ik kwam met enige regelmaat zelf ook bij leveranciers en boeren om de verhalen en de passie voor het werk aan te horen, zodat we deze op de juiste manier konden vertalen naar de gast. 

Wanneer deze wereld je interesseert, ga je je hier automatisch in verdiepen. Dat werd versneld toen ik zelf gezondheidsproblemen kreeg door mijn eet- en leefpatroon. Ik kwam erachter dat ons voedselsysteem een grote druk uitoefent op ons klimaat, maar ook ons lichaam. Het systeem is zover doorontwikkeld dat het gewoon simpelweg niet meer werkt.”

Een kantelpunt

“Zoals ik het zie, staat de landbouwsector op een kantelpunt: doorgaan op de oude voet betekent nog meer uitgeputte bodems, nog minder biodiversiteit en een verder escalerende klimaatcrisis. Natuur weer meer integreren in onze samenleving biedt een uitweg, zoals met regeneratieve landbouw, een methode die natuur en landbouw combineert, biodiversiteit verhoogt en bodemgesteldheid verbetert. Het laat zien dat economische winst en ecologisch herstel niet tegenover elkaar staan, maar juist hand in hand kunnen gaan. Dit is geen niche-oplossing; dit is een noodzakelijke verandering die bepaalt of toekomstige generaties nog een leefbare wereld hebben.”

Mike en compagnons in Wijngaard De Jongens
Mike en compagnons in Wijngaard De Jongens
Mike blij met een glas wijn op zijn wijngaard
Mike blij met een glas wijn op zijn wijngaard

Eerste stappen naar regeneratieve landbouw

“In onze maatschappij is de samenwerking met de natuur ver te zoeken en dit zorgt voor allerlei problemen. Gelukkig kunnen wij daar iets aan doen, zo kwam ik achter. Ik dook in de materie van regeneratieve landbouw en wilde hier iets mee doen, maar een wijngaard was niet het eerste idee wat in mij opkwam.”

"Met Futureproof Groen zet je in korte tijd concrete stappen richting een startup die zich richt op natuur- en biodiversiteitsherstel"

Wijngaard De Jongens

Het veranderende klimaat brengt een hoop negatieve gevolgen met zich mee, maar één voordeel is dat we tegenwoordig makkelijker druiven kunnen verbouwen voor de wijnproductie in Nederland. In mijn omgeving startte een groep van vijf vrienden een wijngaard en dáár was het eerste zaadje geplant. Twee jaar later en wat nieuwe lessen wijzer, kwam per toeval het onderwerp weer naar boven in een gesprek met een goede vriend. Al snel droomden we weg bij de gedachte van onze eigen fles wijn, gemaakt van druiven die in samenwerking met de natuur verbouwd zijn. Een plek waar beleving en natuur samenkomen, waar we mensen kunnen laten proeven van ons product en we ze mee kunnen nemen in de verhalen die het vertelt. Terwijl we werken aan een innovatief businessmodel dat bijdraagt in de transitie naar een beter voedselsysteem. Zo ontstond Wijngaard De Jongens.”

Maak óók groene impact

“Iets tofs creëren op deze manier, geeft enorm veel energie en voldoening. En dat gun ik jou ook! Daarom kun je nu met Futureproof Groen in korte tijd concrete stappen zetten richting een startup die zich richt op natuur- en biodiversiteitsherstel. Denk aan initiatieven zoals Aanpoten en Wilderland, die biodiversiteitsstroken en gemengde hagen aanleggen bij boeren en hier een duurzaam verdienmodel omheen hebben gebouwd. 

Wie weet zet je wel een eigen tuinderij op, zoals Gelukkige Groentes in Nijmegen. Ook stedelijke vergroening biedt kansen: het opzetten van stadstuinen, het vergroenen van bedrijfsterreinen of bewoners stimuleren om hun ‘tegels te wippen’ en daardoor straten en tuinen te vergroenen. Kortom, elk idee dat bijdraagt aan groen kan mee doen!”

Vergroot je netwerk

“Daarbij krijg je als deelnemer van Futureproof Groen toegang tot een netwerk van impactondernemers die actief zijn op het gebied van natuurherstel, biodiversiteit en stedelijke vergroening. Binnen dit netwerk zijn verschillende experts en praktijkvoorbeelden die als inspiratie en sparringpartners kunnen dienen.”

De natuur is het fundament van alles wat we doen. Het bepaalt de kwaliteit van ons eten, onze gezondheid, ons klimaat. We kunnen het verstoren, of we kunnen het herstellen, versterken en van blijven genieten. De keuze is aan ons.