Studenten scheurkalender met duurzame tips

Lily (24) en Judith (22) uit Nijmegen kwamen tijdens hun deelname in actie om duurzaamheid meer onder de aandacht te brengen bij studenten. Ze wilden een laagdrempelige manier aanbieden om het duurzaamheidsbewustzijn te vergroten en studenten aan te moedigen concrete acties te ondernemen. Zo kwamen ze op het idee van een scheurkalender met duurzame tips voor studenten. Deze maand werd het eerste blaadje afgescheurd! Lees in dit blog hoe dit idee ontstond tijdens Futureproof. 

Goedkope en duurzame tips voor studenten

De scheurkalender ‘De Duurzame Student’ is ontworpen om studenten bewust te maken van de duurzame keuzes die ze kunnen maken en staat bomvol tips, tricks en weetjes. Denk bijvoorbeeld aan welke groenten in het seizoen zijn, goedkope en duurzame gerechten of hoe je van je groenteafval schoonmaakmiddel maakt. Door samen te werken met lokale duurzame ondernemers, maar liefst 23 (!), laten Lily en Judith de studenten ook zien welke duurzame opties er in Nijmegen zijn. Lily: “We hopen dat ons project een blijvende impact zal hebben op studenten door hen te inspireren tot duurzamere levensstijlen en hen aan te moedigen om actief bij te dragen aan een groenere toekomst.”
De Duurzame Student scheurkalender is verkrijgbaar in verschillende winkels in Nijmegen!
Namelijk bij: Dekker v.d. Vegt, Bruna, Citystore, Wereldwinkel, Bij Dré, HAN Campusstore, HAN Food & Business

"Tijdens het programma hebben we al enkele positieve resultaten gezien. We hebben sterke betrokkenheid gezien van zowel studenten als lokale ondernemers, wat ons vertrouwen gaf in het succes van het project."

Van meedoen aan Futureproof naar een KVK inschrijving

Lily en Judith deden in het najaar van 2023 mee aan Futureproof in jouw stad, ons lokale trainingsprogramma dat we in Nijmegen, maar ook in Den Haag, Eindhoven, Groningen en Zwolle draaien. Lily: “Ons project is geboren uit de groeiende urgentie van duurzaamheid en het besef dat jonge generaties, met name studenten, een cruciale rol spelen in het aanpakken van milieuproblemen.” Ze wilden een laagdrempelige manier bieden om het duurzaamheidsbewustzijn te vergroten en studenten aan te moedigen concrete acties te ondernemen. Bovendien vormen studenten een doelgroep waarin Lily en Judith zich goed kunnen inleven, omdat ze zelf ook nog studeren. 
 
Tijdens Futureproof hebben ze hun tips en weetjes aan studenten voorgeschoteld en gekeken wat hun reactie was. Lily: “Tijdens het programma hebben we al enkele positieve resultaten gezien. We hebben sterke betrokkenheid gezien van zowel studenten als lokale ondernemers, wat ons vertrouwen gaf in het succes van het project.” Kort na hun deelname hebben Lily en Judith zich ingeschreven bij de KVK, in mei werden de eerste kalenders gedrukt en in juli was hun scheurkalender verkrijgbaar in verschillende winkels in Nijmegen. Inmiddels zijn er al ruim 400 kalenders verkocht! Wil jij er ook eentje? Er zijn 500 gedrukt, dus koop ‘m nog snel op één van deze plekken: Dekker v.d. Vegt, Bruna, Citystore, Wereldwinkel, Bij Dré, HAN Campusstore, HAN Food & Business of bestel jouw exemplaar hier online
Judith (l) en Lily (r) presenteren een eerste prototype van hun scheurkalender tijdens het programma in Nijmegen.
Oud-deelnemers Lily een Judith met hun scheurkalender 'De Duurzame Student'. Lily en Judith staan voor een grasveld met bomen en kijken lachend naar de camera.
En hier met de allereerste druk!

Lily over Futureproof in Nijmegen

Lily vertelde ons dat ze het niet erg vindt om buiten haar comfortzone te treden, maar dat ze dat nog nooit zo vaak had gedaan als tijdens Futureproof. Ook gaf ze aan dat het programma haar liet zien dat je meer kunt bereiken dan je denkt en dat heeft ze ook nog eens samen met Judith bewezen. In een half jaar een tof idee uitwerken tot een fysiek product en dat meteen op de markt brengen, is niet niks! Lily: “Ik omschrijf Futureproof als leerzaam, bijzonder en enorm inspirerend.” Vooral de inspiratiesessies van lokale impact ondernemers zijn haar bijgebleven. “Je leert Nijmegen van een hele andere kant kennen”, aldus Lily.

Op de hoogte blijven? Volg De Duurzame Student via Instagram en LinkedIn

“Ik vind het persoonlijk niet erg om buiten mijn comfort zone te treden, maar tijdens Futureproof… Ik ben nog nooit zo vaak in zo'n korte tijd buiten mijn comfortzone gegaan.”

Futureproof in jouw stad duurt 14 weken en voor de meeste deelnemers gaan die in sneltreinvaart voorbij. Aan het einde heb je een eerste prototype van je project- of startupidee, maar hoe zorg je ervoor dat je er écht mee verder gaat? Om daar antwoord op te geven kun je vanaf nu meedoen aan een vervolgprogramma waarin je jouw project of startup met impact verder opzet: Futureproof NEXT. Je krijgt dan zes weken lang extra online trainingen over het business model canvas, verdienmodellen, rechtsvormen en je ontvangt exclusieve business coaching van PwC.