Steeds meer jongeren met mentale klachten: Yerún doet onderzoek en ontwikkelt workshop voortgezet onderwijs

Waarom zijn er steeds meer jongeren met mentale klachten? De wachttijden van de GGZ groeien enorm en steeds jongere mensen worden arbeidsongeschikt verklaart, zo stelt Yerún (28). Dat moet anders vind hij. Waar begin je dan? Bij het onderwijs. Want op school leer je een heleboel, maar leer je eigenlijk wel genoeg over jezelf? Yerún deed mee aan de Startup Track van Futureproof Online. Hij deed onderzoek naar de oorzaak van de mentale problemen bij jongeren en begon aan de ontwikkeling van een workshop voor middelbare scholen waarin zelfkennis centraal staat. 

Yerún, oud-deelnemer Futureproof Online kijkt met een glimlach in de camera, draagt een kaki shirt en een spijkerblouse eroverheen. Draagt een gouden ketting met een kruis en heeft z'n haar in een knot.
Yerún, oud-deelnemer Startup Track Futureproof Online

Waar werkte je aan tijdens Futureproof Online?

“Mijn onderzoek tijdens Futureproof had als uitgangspunt de geestelijke gezondheid van Nederlanders. De wachttijden bij de GGZ groeien exponentieel en de leeftijden worden steeds jonger. Ook de arbeidsongeschiktheidsverklaringen worden aan steeds jongere mensen gegeven. 80-100% afgekeurd worden op je 50ste door onverklaarbare psychische aandoeningen komt steeds vaker voor. Ik zie het om me heen bij leeftijdgenoten en hoor het veel te vaak aan de telefoon bij de vakbond waar ik parttime werkzaam ben. Hoe kan dit, en waar manifesteert zich dit probleem?”
 
“Wat erg sterk naar voren kwam in mijn onderzoek en interviews met professionals zoals psychologen, psychiaters, docenten, maar ook jongeren, is dat er een enorm tekort is aan zelfkennis. Er is op scholen een hoge noodzaak aan praktijkonderwijs. Mensen leren niet enkel door conceptuele kennis, maar door te doen. Ik zeg altijd: ‘Antwoorden vind je in beweging.’ In de kennisoverdracht in het onderwijs van de afgelopen 150-200 jaar zit weinig beweging. Er is weinig stimulans om als individu echt onderzoek te doen naar jezelf. Als gevolg daarvan komen de keuzes die je de rest van je leven maakt niet vanuit je kern, maar door externe motivatiebronnen zoals geld, aanzien, prestatie en comfort. Blijf keuzes maken die niet in lijn liggen met je kernwaarden, en je hebt het recept voor een burn-out in handen. Een psychiatrische ziekte is niets anders dan een disbalans in je systeem waarbij het niet meer lukt om te gaan met nare gevoelens.”

"Met de e-learning en de online bijeenkomsten heb ik zoveel tools en feedback gekregen dat ik eigenlijk altijd het gevoel had dat ik vooruitkwam."

Waar is je onderzoek op uitgekomen?

“Ik ben een workshop aan het ontwikkelen voor leerlingen en docenten op het gebied van zelfontdekking en zelfontplooiing. Vooral het belang daarvan. Ook de leraren zullen namelijk een shift moeten maken van leerkracht tot gids en geen enkele leerling hetzelfde behandelen. We zijn namelijk allemaal anders. Ik hoop hiermee dat de manier van leren en het ontwikkelen van zelfkennis verbeteren, en dat er betere keuzes worden gemaakt, zodat Nederland een boost krijgt in de mentale gezondheid. Begrijp je jezelf, dan zul je ook meer begrip hebben voor de ander. Aristoteles zei ooit: ‘Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid’. En ik voeg er graag zelf eentje aan toe: ‘Denken opent de deur naar kennis, emoties ontsluiten de kracht om te leren’.”

Wat is de grootste uitdaging die je aan bent gegaan?

“Het ontwikkelen van het product of de dienst vond ik echt een uitdaging. Met de e-learning en de online bijeenkomsten heb ik zoveel tools en feedback gekregen dat ik eigenlijk altijd het gevoel had dat ik vooruitkwam. Het sparren met de andere deelnemers was ook echt heel erg gaaf. Ik krijg energie als ik anderen zie groeien en hun ideeën steeds concreter zie worden. Ik ben echt trots op wat sommige mensen hebben neergezet.”

“De interviews waren ook een uitdaging. Ik heb echt stad en land afgereisd en LinkedIn ondersteboven gezocht naar professionals die met mij in gesprek wilden. Ik heb mensen berichten gestuurd en steeds weer opnieuw mijn verhaal moeten doen. Dat was pittig. Maar ze zeggen altijd dat de moeilijkste wegen je naar de mooiste plekken brengen. In dit geval heb ik er hele mooie contacten aan overgehouden en ben ik trots op het netwerk dat ik nu heb opgebouwd. Dat geeft mij een enorme drive, motivatie en zelfverzekerdheid dat waarmee ik bezig ben het goede is en een enorme kans van slagen heeft.”

"Ik heb geleerd dat succes niet alleen afhangt van een goed idee, maar ook van een gedegen uitvoering en de bereidheid om te leren van fouten."

Hoe heeft jouw deelname je persoonlijke beïnvloedt?

“Mijn deelname aan Futureproof heeft mijn visie op ondernemen significant veranderd. Ik heb geleerd dat succes niet alleen afhangt van een goed idee, maar ook van een gedegen uitvoering en de bereidheid om te leren van fouten. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan, ga ik implementeren door meer focus te leggen op klantfeedback en de mooie tools om te brainstormen te gebruiken bij uitdagingen in de toekomst. Persoonlijk heeft het me meer zelfvertrouwen gegeven in mijn capaciteiten als ondernemer.”

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Nu ben ik bezig met de ontwikkeling van de workshop en ben ik de didactiek- en pedagogiekboeken ingedoken. Ik ga een nieuwe pitch maken zodat ik na de zomervakantie naar middelbare scholen kan gaan om mezelf voor te stellen en mijn visie te delen met als doel deze workshop te integreren in de LOB-lessen. Ook ben ik verschillende gastlessen aan het voorbereiden over verschillende onderwerpen die te maken hebben met het menselijk brein en de ontwikkeling/beïnvloeding daarvan, zoals social media, drugs, mindfulness, thuissituaties, ADHD, etc. En tussendoor ben ik een lezing aan het creëren om te geven op de studiedagen van de docenten, want ook zij moeten bijgespijkerd worden. Vanuit daar zal ik verder kijken naar eventuele samenwerkingen. Het netwerk is er al, maar ik wil niet te hard van stapel lopen: ‘Een reis van duizend mijl begint met een enkele stap’ – Laozi.”

Benieuwd naar de vervolgstappen van Yerún of interesse in een dergelijke workshop van hem? Houd zijn LinkedIn-profiel in de gaten of stuur ‘m gerust een DM!